Σακχαρώδης Διαβήτης

Τι είναι;

Ο διαβήτης τύπου αποτελεί μια νόσο όπου το πάγκρεας του παιδιού δεν παράγει πλέον ινσουλίνη , οπότε οι ανάγκες θα χρειαστεί να καλυφθούν με χορήγηση ινσουλίνης.

Για κάποιον άγνωστο λόγο στα παιδία με τύπου Ι διαβήτη το ανοσοποιητικό σύστημα , που συνήθως είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση μικροβίων και ιών, στρέφεται κατά των κυττάρων παραγωγής ινσουλίνης στην επιφάνεια του παγκρέατος , με αποτέλεσμα την καταστροφή αυτών.

Η αιτιολογια του διαβήτη τύπου Ι είναι διαφορετική από τον διαβήτη τύπου ΙΙ , των ενηλίκων . Στην περίπτωση του τύπου ΙΙ διαβήτη τα κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης του παγκρέατος εξακολουθούν να παράγουν ινσουλίνη, παρατηρείται όμως αυξημένη αντίσταση των ιστών στην δράση αυτής ή απλά η παραγωγή της ινσουλίνης είναι ελαττωμένη.

Η συχνότητα εμφάνισης του παιδικού διαβήτη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η διάγνωση της νόσου αποτελεί πολλές φορές ένα σοκαριστικό νέο για την οικογένεια , καθώς θα πρέπει να εξηγηθούν πολλές πληροφορίες, να μάθουν οι γονείς και το παιδί (ανάλογα και με την ηλικία του) πως γίνονται οι ενέσεις ινσουλίνης, πώς να μετράει δόσεις υδατανθράκων στις τροφές και ποιά η σημασία του ελέγχου των επιπέδων γλυκόζη στο αίμα.


Συμπτώματα:

Συνήθη συμπτώματα που κινητοποιούν τους γονείς , ώστε να επισκεφθούν παιδοενδοκρινολόγο είναι συνήθως τα ακόλουθα:

 • Πολυδιψία και πολυουρία : η άνοδος του σακχάρου στο αίμα οδηγεί σε έξοδο υγρών από τους ιστούς . Το φαινόμενο αυτό προκαλεί το αίσθημα της δίψας - η δε κατανάλωση υγρών έχει σαν φυσική συνέπεια την αυξημένη παραγωγή ούρων.
 • Αυξημένη όρεξη: χωρίς αρκετή ινσουλίνη να μετακινήσει τη γλυκόζη στους μύες , οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των μυών οδηγούν στο αυκημένο αίσθημα πείνας, ώστε να αναπληρωθεί το ενεργειακό κενό.
 • Αίσθημα κόπωσης : οι μη καλυπτόμενες ενεργειακές ανάγκες οδηγούν σε αίσθημα κούρασης.
 • Απότομες ανεξήγητες αλλαγές στον ψυχισμό : παρατηρούνται αρκετά συχνά σε διαβητικά παιδιά.
 • Θολή όραση : σε καταστάσεις έντονης υπεργλυκαιμίας.
 • Πολλάπλές κολπικές μυκητιάσεις : στα κορίτσια, μπορεί να οφείλονται και σε ατό το αίτιο.


Πιθανές επιπλοκές:

Εαν μείνει χωρίς θεραπεία ο διαβήτης τύπου Ι μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία πολλών οργάνων του παιδιού όπως οι νεφροί, οι οφθαλμοί, η καρδιά, τον νευρικό ιστό. Η καλή ρύθμιση του σακχάρου βεβαιώνει πως δεν θα συμβούν επιπλοκές, όπως:

 • Καρδιαγγειακές παθήσεις – όπως πχ αθηροσκλήρωση, στηθάγχη
 • Διαβητική νευροπάθεια – με απώτερο αποτέλσμα νεφρική ανεπάρκεια.
 • Διαβητική οφθαλμοπάθεια – ιδίως στα κάτω άκρα.
 • Βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις
 • Οστεοπόρωση


Διάγνωση:

Ο παιδοενδοκρινολόγος είναιο ειδικός ιατρός που ασχολείται με τον παιδικό διαβήτη. Η κλινική υποψία συνήθως μπαίνει από τα συμπτώματα . Διαγνωστικά τέστ που βοηθούν στην προσέγγιση του προβλήματος είναι η μέτρηση τυχάιας γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C).


Θεραπεία:

Η θεραπευτική προγέγγιση του διαβήτη τύπου Ι είναι πολύπλευρη. Η χορήγηση ινσουλίνης απαιτεί κλινική εμπειρία από τον θεράποντα ιατρό .Υπάρχουν πολλοί τύποι ινσουλίνης , βραχείας, μέσης και ταχείας δράσης. Ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική εικόνα ο θεράπων ιατρός θα επιλέξει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα . Η επιλογή του κατάλληλου σχήματος ινσουλίνης μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα , ώστε να ρυθμιστεί δεόντως το σάκχαρο του παιδιού.

Πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, διαιτητικές οδηγίες και παρεμβάσεις , αλλά και ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας κρίνονται απαραίτητες, για βέλτιστο γλυκαιμικό έλεγχο.

Η σωστή ψυχολογική προσέγγιση του παιδιού κρίνεται απαραίτητη , καθώς η νόσος επηρεάζει τον παιδικό ψυχισμό , και η σωστή στήριξη αποτελεί θεμελιώδη λίθο οικοδόμησης σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ιατρό και ασθενή .

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι απαιτείται μακροχρόνια παρακολούθηση από τον ενδοκρινολόγο, καθώς οι μεταβολικές ανάγκες του παιδιού μπορεί να μεταβάλλονται ανάλογα με την φυσική δραστηριότητα , πιθανές λοιμώξεις και την πρόοδο της ηλικίας (είσοδο στην εφηβεία) . Με σωστές οδηγίες η οικογένεια εκπαιδεύεται επαρκώς ώστε να μπορεί να ρυθμίζει ανεξάρτητα και σε ικανοποιητικό βαθμό τις δόσεις ινσουλίνης .

Σακχαρώδης Διαβήτης